This will take you to the main site where there is history, technical information and other information on these cars.
This takes you back to the main page of the forums.
This is the control panel to change your password, information and preferences on this message board.
Click here if your lost your password or need to register on this message board. You must be a registered user to post. Registration is free.
Search this board for information you need.
Click here to buy cool Squarebirds mechandise.
Click here to support Squarebirds.org. For $20 annually receive 20mBytes webspace, a Squarebirds e-mail address and member's icon on the message board.
  #1  
Old 11-16-2013, 08:16 PM
davidmij davidmij is offline
Super-Experienced
 
Join Date: Jan 17 2011
Posts: 660
davidmij is on a distinguished road
Default New motor running hot

Hey Gents, I finally fired up my new motor (1967 390). The builder said to start it and run it at 2000 RPM for 20 minutes. I got to about 10 minutes and it reached 230 degree and was very hot, so, I shut it down.
My father-in law said the fan clutch was shot and that it wasn't spinning no where near fast enough. Is that enough to make it get so hot so fast?

Also, I think understand the coolant flow in the engine, however what does the short nozzle between the intake manifold and the pump do?

One more, what is the purpose of running the engine so high for 20 minutes? I thought it was so the hydraulic lifters and rest of the engine get good oil flow. I was told once that if you don't do that you can ruin your cam.

I let it cool down for an hour, drained the water, then added a gallon of anti freeze and ran it again. This time it got up to 220 degrees in 5 minutes so I shut it down again. I wanted to get some anti freeze in the block. It's supposed to get in the low 30's tonight and I didn't want to risk a freeze.

thx, Dave J
Reply With Quote
  #2  
Old 11-16-2013, 09:21 PM
simplyconnected's Avatar
simplyconnected simplyconnected is offline
Slow Typist
 
Join Date: May 26 2009
Posts: 7,157
simplyconnected is on a distinguished road
Default

Was the cooling system pressurized?
Yes, a declutched fan will make it run hot BUT, the purpose of the clutch is to slow the fan down as rpms go up. High rpms should mean that the car is running down the road.

2,000 rpm should run your car about 40 mph (or more). That is not fast for an engine. At 40, there should be enough wind going through your radiator to cool it without a fan (on these cool days). Sitting stagnant and running the engine in the driveway, I would run a garden hose with light/medium flow over the rad just to pull some of the heat away. That's another reason why I like electric fans; they only run when the coolant gets hot.

BTW, what's your oil pressure at idle, and above 1,500 rpm? I hope you have a small mechanical oil pressure gauge screwed in. - Dave
__________________
My latest project:
CLICK HERE to see my custom hydraulic roller 390 FE build.

"We've got to pause and ask ourselves: How much clean air do we need?"
--Lee Iacocca
Reply With Quote
  #3  
Old 11-16-2013, 10:51 PM
davidmij davidmij is offline
Super-Experienced
 
Join Date: Jan 17 2011
Posts: 660
davidmij is on a distinguished road
Default

Yes, the system was under pressure, as a matter of fact the overflow tank developed a small "hiss" leak when it got really hot.

I'm embarrassed to say that I don't have an oil pressure gauge hooked up. I do have a new sensor and the idiot light though. Before starting the motor I turned the oil pump counter clockwise with a drill and 1/4 inch socket through the dizzy hole. After about 5 seconds I could definitely feel it develop pressure and bog down the drill a little as it pumped oil.

I never had overheat problems with the fan (in the summer) on the old engine. However I never ran the engine at 2000 rpm just sitting still before either.
I guess I can start it in the morning when it's 35 degrees outside and just let it idle to see the temp???

Do you think it's OK to just idle it now? Do you think it had enough time and heat for the break in?

Thx Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 11-16-2013, 11:55 PM
scumdog's Avatar
scumdog scumdog is offline
Super-Experienced
 
Join Date: May 12 2006
Posts: 1,355
scumdog is on a distinguished road
Default

Check your timing - too far retarded and its 'Chernobyll City' under the hood, trust me...
__________________
A Thunderbirder from the Land of the Long White Cloud.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-17-2013, 02:04 AM
davidmij davidmij is offline
Super-Experienced
 
Join Date: Jan 17 2011
Posts: 660
davidmij is on a distinguished road
Default

That's good to know Tom, thx!

I was told to get it running for 20 minutes and then let it idle and do the tuning, timing, etc.

Both times when it was over heating I turned it off it sputtered and popped twice out the exhaust, most likely too rich. I'm going to fire it up in the morning and set the timing. Then adjust the idle, let it warm up and do it again step by step. Hopefully it will help.

Time for bed here, (11:00pm) you should go have a pint and some lunch.

regards, Dave J
Reply With Quote
  #6  
Old 11-17-2013, 06:05 AM
simplyconnected's Avatar
simplyconnected simplyconnected is offline
Slow Typist
 
Join Date: May 26 2009
Posts: 7,157
simplyconnected is on a distinguished road
Default

Dave, you need to know proper start-up and break-in procedures. Check out how Hastings Piston Ring company says to do it:
CLICK HERE

At Ford, we use Hastings (and have for many decades). Notice they want you to load the engine. They didn't say to run your engine fast but you do need to put a load on the engine to properly break-in rings.

They use the start-up procedure to tune the engine, so you can run the car. This is important. Start-up will tell if the engine has any immediate faults that need attention (like oil leaks, funny noises, etc.). We call this, "Hot Testing" the engine. Every single engine at Ford is loaded and tuned in the engine plant, and they all better be good before going to assembly.

At home, we don't have that luxury so you need to run the car.

After your initial break-in, simply run the car like any new car owner would. I would not let it sit running for 20 minutes. The engine needs a variety of speeds to let it settle-in.

Let me repeat, "The object is to apply a load to the engine for short periods of time and in rapid succession soon after engine warm up. This action thrusts the piston rings against the cylinder wall with increased pressure and results in accelerated ring seating."

This procedure will affect your engine for a very long time. Done right, your new overhaul should last at least ten years of hard service. - Dave
__________________
My latest project:
CLICK HERE to see my custom hydraulic roller 390 FE build.

"We've got to pause and ask ourselves: How much clean air do we need?"
--Lee Iacocca
Reply With Quote
  #7  
Old 11-17-2013, 11:39 AM
davidmij davidmij is offline
Super-Experienced
 
Join Date: Jan 17 2011
Posts: 660
davidmij is on a distinguished road
Default

Thx Dave!
That's exactly what I had read on several sites. Run it for 20 minutes at 1800-2000. Then take it out and drive it up to 30mph and let off the gas to slow down. Then repeat. Some said to do that for a while and then move up to 50 mph and let it slow down, then back up.

The engine builder is Doug Anderson in Albuquerque. He's a very well respected and established builder in NM. He said I could do it that way too, or I could just run it for 20 minutes as I did and then just drive as normal, just don't go hot rodding it for the first 300 to 500 miles. He said that would be the best way to break in the clutch too. He said that molly rings seat themselves pretty well and it should be fine.

I'm just concerned with how hot it got. I'm going to do as I said and tune it etc and then see if it gets very hot. Then take it for a spin staying close to the house in case it overheats again.
If you remember my other posts it is a bit of a performance build. 390 with a bored 30 over with a 428 crank. A Lunati Cobra jet cam (the builder said he didn't want to go any wilder than that because of our high altitude and my need for vacuum for the power disc brakes). Cobra jet exhaust valves and comp springs in the c4ae-6090g heads. Edelbrock rpm performer intake and 750 carb. FPA headers.

thx a ton, hopefully it's the timing thing that scumdog spoke of.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-17-2013, 02:23 PM
davidmij davidmij is offline
Super-Experienced
 
Join Date: Jan 17 2011
Posts: 660
davidmij is on a distinguished road
Default

Hmm, I can only get it to idle if I go about 20 degrees on my timing, and the idle is still around 800 which is too high. I also have to floor it to start it otherwise it just cranks and doesn't fire. When it shuts down it spurts out the carb and backfires.

Could I be a tooth off on the dizzy? Or will a motor even start like that? Once again my lack of car knowledge is letting me down.

While trying all this I ran it for a total of maybe 5 -6 minutes, and it shot up 230 degrees. Is there anyway to tell for sure that your thermostat is opening?

When I first started it yesterday I did so with the radiator cap off. It started gurgling and spitting water out, and then it just flowed out the cap. I thought this was due to air trapped in the motor, and as the air got hotter and boiled it pushed the water back out. But I really don't know.

Any ideas would be greatly appreciated, I'm starting to worry about ruining this new motor.

thx again, Dave J
Reply With Quote
  #9  
Old 11-17-2013, 04:55 PM
davidmij davidmij is offline
Super-Experienced
 
Join Date: Jan 17 2011
Posts: 660
davidmij is on a distinguished road
Default

OK, the latest. I read on the HAMB that if you use the ported vacuum line on the carb it can mess up idling and cause a retard that can cause overheating at idle.

Edelbrock says to use the ported one so that's where I was. As soon as I switched to the full vacuum port it the car started and idles fine. However, I was at about 20 degrees still, sooo I put the timing to 10 or 11 and it almost stalled. Soooo, I turned up the carb idle and it stays running nicely. However, it still gets really hot so I had to shut it down again.

As soon as it cools to 150 again I'll try adjusting the carb idle screws.

Dave J
Reply With Quote
  #10  
Old 11-17-2013, 05:40 PM
davidmij davidmij is offline
Super-Experienced
 
Join Date: Jan 17 2011
Posts: 660
davidmij is on a distinguished road
Default

Started it up with the rad cap open and it gets up to 220 degrees. Tried adjusting the timing but to get it to stay running at 12 degrees before TBC I have to set the idle screw to run at about 1000 rpm.

Took it for a spin and it would cool down to about 210while cruising about 40 mph. So. at least the cooling is working, it's just running hot and I can't get the thing to idle at 700 rpm without stalling.

Scratching my head, time start over.

thx, Dave
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 10:19 AM.

Driving, racing or working on cars can be hazardous. The procedures and advice on this website including the message board are opinion only. Squarebirds.org and its webmasters and contributors do not guarantee the correctness of the advice and procedures. The Squarebirds.org and its webmasters assume no liability for any damage, fines, punishment, injury or death resulting from following these procedures or advice. If you do not have the skills or tools to repair your car, please consult a professional. By using this site you agree to hold harmless the Squarebirds.org, its authors and its webmasters from any resulting claim and costs that may occur from using the information found on this site.

Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Any submissions to this site and any post on this site becomes property of Squarebirds.org . The webmasters reserve the right to edit and modify any submissions to this site. All material on this is site is copyrighted by the Squarebirds.org. Reproduction by any means other than for personal use is strictly prohibited. Permission to use material on this site can be obtained by contacting the webmasters. Copyright 2002-2016 by Squarebirds.org.