This will take you to the main site where there is history, technical information and other information on these cars.
This takes you back to the main page of the forums.
This is the control panel to change your password, information and preferences on this message board.
Click here if your lost your password or need to register on this message board. You must be a registered user to post. Registration is free.
Search this board for information you need.
Click here to buy cool Squarebirds mechandise.
Click here to support Squarebirds.org. For $20 annually receive 20mBytes webspace, a Squarebirds e-mail address and member's icon on the message board.
  #1  
Old 06-30-2013, 10:11 PM
1965TbirdMan's Avatar
1965TbirdMan 1965TbirdMan is offline
Apprentice
 
Join Date: Mar 17 2010
Posts: 77
1965TbirdMan is on a distinguished road
Default Motor is pretty hot

The other issue I think I have is that my motor seems to be pretty hot. The gauge says its in the norm I grounded the gauge and it works but I think the sending unit might be wrong. I've been trying to find a mechanical gauge but none seem fit. When I did the engine swap I changed the thermostat but not the water pump however all the hoses are warm so it seems like the water is moving. I'm thinking flush the radiator, maybe new clutch fan and new thermostat. I can go with a new pump but not looking forward to that however. I don't want to burn up a new engine with less than 15 miles on it. It really just seems like the engine is way to hot I can feel a lot of heat when I'm near the engine while running.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-30-2013, 10:43 PM
DKheld's Avatar
DKheld DKheld is offline
Super-Experienced
 
Join Date: Aug 27 2008
Posts: 1,442
DKheld is on a distinguished road
Default

I just replaced the engine in my Squarebird and had the same problem.

Thought the new engine was running hot. The old engine ran at the "E" in temp and the new one runs at the "P". Same sending unit - just transferred it over from the old to the new one. Used my cheapo ($20) Infra-red no contact temp thingy from Harbor Freight and it tells me the sending unit temp is 160 deg when pointing to the "P".

I'd get one of those IR temp readers and see what it reads. Best $20 I have spent on my car lately.


Eric
Reply With Quote
  #3  
Old 07-01-2013, 05:15 AM
simplyconnected's Avatar
simplyconnected simplyconnected is offline
Slow Typist
 
Join Date: May 26 2009
Posts: 7,129
simplyconnected is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by DKheld View Post
...The old engine ran at the "E" in temp and the new one runs at the "P". Same sending unit - just transferred it over from the old to the new one...
That must mean the same sending unit is passing more current through the gauge OR your voltage regulator is going bad. Another possibility is, you have a better (lower resistance) engine ground.

Mechanical regulators work like turn signal units with a bi-metal strip. They're on all the time your key is on. After many years, they get erratic. They're supposed to pulse 12 volts at exactly 50% duty cycle to average six volts.

My Fluke meter has two functions that I use on regulators: 'Cycles per second' (~) and 'Change In Cycles per sec' (delta ~). So, it shows -2, +10, -5, -3, +15...

If you need a solid state regulator let me know. - Dave
__________________
My latest project:
CLICK HERE to see my custom hydraulic roller 390 FE build.

"We've got to pause and ask ourselves: How much clean air do we need?"
--Lee Iacocca
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 02:37 PM.

Driving, racing or working on cars can be hazardous. The procedures and advice on this website including the message board are opinion only. Squarebirds.org and its webmasters and contributors do not guarantee the correctness of the advice and procedures. The Squarebirds.org and its webmasters assume no liability for any damage, fines, punishment, injury or death resulting from following these procedures or advice. If you do not have the skills or tools to repair your car, please consult a professional. By using this site you agree to hold harmless the Squarebirds.org, its authors and its webmasters from any resulting claim and costs that may occur from using the information found on this site.

Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Any submissions to this site and any post on this site becomes property of Squarebirds.org . The webmasters reserve the right to edit and modify any submissions to this site. All material on this is site is copyrighted by the Squarebirds.org. Reproduction by any means other than for personal use is strictly prohibited. Permission to use material on this site can be obtained by contacting the webmasters. Copyright 2002-2016 by Squarebirds.org.