Announcement

Collapse
No announcement yet.

voltage regulator recommendation?

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • voltage regulator recommendation?

    hi everyone

    I need to get a voltage regulator for my '58. I am still using the factory generator/regulator set up.

    Is there anyplace I might find a Ford NOS one?? I would rather that, or something close, than a recent repro.

    Suggestions?

    thanks!
    john
    Last edited by JohnG; September 23rd, 2017, 10:35 PM. Reason: typo
    1958 Hardtop
    #8452 TBird Registry
    http://www.tbirdregistry.com/viewdat...tryNumber=8452


    photo: http://www.squarebirds.org/users/joh...d_June2009.jpg
    history:
    http://www.squarebirds.org/users/johng/OCC.htm

  • #2
    Here's one but they're not going to be cheap.
    http://www.ebay.com/itm/Nos-1958-196...1Zr7-g&vxp=mtr

    John
    John Pizzi - Squarebirds Administrator

    Thunderbird Registry #36223
    jopizz@verizon.net 856-779-9695

    http://www.squarebirds.org/picture_gallery/TechnicalResourceLibrary/trl.htm

    Comment


    • #3
      voltage regulator recommendation?

      JohnG, have you considered contacting Carl Heller ~ partsetal for a used one off one of his Squarebird parts cars?

      Ray Clark - Squarebirds Administrator
      '59 Tbird "The Yellow Rose Of Texas" aka "Tweety Bird"
      "It's Hip To Be Square"
      Thunderbird Registry #33025 VTCI #11178

      Contact me via Private Message for my email address, or (Cell) 210-875-1411 (Home) 210-674-5781

      http://www.squarebirds.org/picture_gallery/TechnicalResourceLibrary/trl.htm

      Comment


      • #4
        Originally posted by YellowRose View Post
        JohnG, have you considered contacting Carl Heller ~ partsetal for a used one off one of his Squarebird parts cars?
        He indicated that he wanted a NOS (New Old Stock) one. He can use an old one and repaint the top and add the repro sticker to make it look original. That's certainly a cheaper alternative.

        John
        John Pizzi - Squarebirds Administrator

        Thunderbird Registry #36223
        jopizz@verizon.net 856-779-9695

        http://www.squarebirds.org/picture_gallery/TechnicalResourceLibrary/trl.htm

        Comment


        • #5
          voltage regulator recommendation?

          I understand that he is wanting to buy a NOS VR, but he is not likely to find one that easily. Your suggestion of going with an old one is a good one, John and Carl may have one. JohnG, you might call the Bird Nest and ask Don if they have any, or some of the other Tbird parts houses. IF you know the Ford Part #, there are a number of NOS/OEM parts houses that specialize in selling OEM or NOS parts, listed in the Advertisements Forum that you can call. But you will have to know the part # for the VR. If they look that up, and do not have it in stock, most of them can tell you what other companies across the nation DOES have one in their stock. If they do have it in stock, of course they will tell you how many arms and legs they are asking for it...

          Ray Clark - Squarebirds Administrator
          '59 Tbird "The Yellow Rose Of Texas" aka "Tweety Bird"
          "It's Hip To Be Square"
          Thunderbird Registry #33025 VTCI #11178

          Contact me via Private Message for my email address, or (Cell) 210-875-1411 (Home) 210-674-5781

          http://www.squarebirds.org/picture_gallery/TechnicalResourceLibrary/trl.htm

          Comment


          • #6
            I have nothing at all against used, nor repainting the cover and adding a decal. I just want it to function properly.

            I have a brand new repro that has been on the shelf for some time and it appears to be dead on arrival, even with polishing the points and so on.
            1958 Hardtop
            #8452 TBird Registry
            http://www.tbirdregistry.com/viewdat...tryNumber=8452


            photo: http://www.squarebirds.org/users/joh...d_June2009.jpg
            history:
            http://www.squarebirds.org/users/johng/OCC.htm

            Comment


            • #7
              What brand is your new voltage regulator. I've never had an issue with ones made by Standard Motor Parts, AC Delco or Motorcraft. I would trust a new one by a reputable company before I trust one that's 50+ years old.

              John
              John Pizzi - Squarebirds Administrator

              Thunderbird Registry #36223
              jopizz@verizon.net 856-779-9695

              http://www.squarebirds.org/picture_gallery/TechnicalResourceLibrary/trl.htm

              Comment


              • #8
                not a mark on it. Only info is "Made in U.S.A" and "10-74"

                I do recall trying it once and it worked fine for a few days and that was it. I had forgotten about it.

                Pristine - clean as a whistle. Just doesn't cause any charging to
                occur. makes a good spare until you actually need it!
                1958 Hardtop
                #8452 TBird Registry
                http://www.tbirdregistry.com/viewdat...tryNumber=8452


                photo: http://www.squarebirds.org/users/joh...d_June2009.jpg
                history:
                http://www.squarebirds.org/users/johng/OCC.htm

                Comment


                • #9
                  Originally posted by JohnG View Post
                  not a mark on it. Only info is "Made in U.S.A" and "10-74"
                  If "10-74" is the date then it's obviously been sitting for awhile. It's probably not a good idea to depend on a 43 year old electronic part.

                  John
                  John Pizzi - Squarebirds Administrator

                  Thunderbird Registry #36223
                  jopizz@verizon.net 856-779-9695

                  http://www.squarebirds.org/picture_gallery/TechnicalResourceLibrary/trl.htm

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by JohnG View Post
                    ...Just doesn't cause any charging to
                    occur...
                    ..and it won't, until you flash the armature. Follow the polarizing chapter in your Shop Manual. In mine, it's chapter 12 (Charging System).

                    Most Shop Manuals have the procedure you're looking for. As long as the system is connected and polarized, residual magnetism normally kicks in upon each startup. When the components are disconnected, you gotta start over.

                    These "OLD" generators and associated components have NO electronics or solid state components. The entire system consists of coils, resistors and contacts. Those things never go bad over time, when not used.

                    Sure, contacts can become 'dirty' but that usually happens after being used, then years of neglect.
                    My latest project:
                    CLICK HERE to see my custom hydraulic roller 390 FE build.

                    "We've got to pause and ask ourselves: How much clean air do we need?"
                    --Lee Iacocca

                    Comment


                    • #11
                      I did polarize it. Worked fine for a week then ceased. Been
                      on the shelf for about 10 years. Sometime I will dig into it and see what failed.

                      Points on new units still need to be cleaned, just as ignition points do. A business card usually does the trick.
                      1958 Hardtop
                      #8452 TBird Registry
                      http://www.tbirdregistry.com/viewdat...tryNumber=8452


                      photo: http://www.squarebirds.org/users/joh...d_June2009.jpg
                      history:
                      http://www.squarebirds.org/users/johng/OCC.htm

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by JohnG View Post
                        ...Points on new units still need to be cleaned, just as ignition points do. A business card usually does the trick.
                        I'm a little more aggressive with the abrasive. I use 170-200 grit to knock down any peaks and to make the contacts conform to each other. All it takes is a few swipes, up and down for both sides of the contacts.

                        I'm posting the regulator that Marcelo sent to me from his '60 T-bird. I went through the contacts. This one is made by Echlin, a very good name in automotive electrics (and made in USA).

                        John, to 'prove' the generator, pull the field wire off the regulator and apply +12 to that wire. You should have a volt meter on your battery so you can see the voltage climb. Bump the rpms up to 1,200 or so. Your generator should have no problem outputting 13.5-14 volts, shown on the meter. When you get there, re-connect the field wire back to the regulator. If you don't get 14 volts, your generator is suspect. - Dave
                        My latest project:
                        CLICK HERE to see my custom hydraulic roller 390 FE build.

                        "We've got to pause and ask ourselves: How much clean air do we need?"
                        --Lee Iacocca

                        Comment


                        • #13
                          thanks . . . good test . . .

                          have seen the generator put out 14.2 volts so not worried about that at this point in time.

                          business cards: new points only. Gets any sheen or oxidation off.
                          1958 Hardtop
                          #8452 TBird Registry
                          http://www.tbirdregistry.com/viewdat...tryNumber=8452


                          photo: http://www.squarebirds.org/users/joh...d_June2009.jpg
                          history:
                          http://www.squarebirds.org/users/johng/OCC.htm

                          Comment


                          • #14
                            As an option (and with no intent to sidetrack this thread), I have seen these original voltage regulators modified with new electronic internals. Use the old cover and it looks original. I have not done this as my 63 still has the original style regulator and alt.

                            Comment


                            • #15
                              I spent some time today with the charging system (raining).

                              My original problem was voltage too low at road speed with high beams on. Down around 12.2.

                              I adjusted the point gap by the "Arm" post after cleaning. Basically closed the gap a little.

                              Trial and error, for anyone trying this. A little change produces significant changes in voltage levels. Easy to overshoot the mark.

                              One other thing: take voltage readings with the cover ON. Removing it changes the readings significantly, due perhaps to a magnetic field associated with the cover.

                              Bottom line: I now have 13.4 volts at road speed with the high beams on, 14.2 or so with them off. Much better situation. I live in the country on a wooded road so headlights are important.

                              That done, checked out the Brand X new 1974 regulator mentioned earlier. Dead in spite of all efforts at revival. Go figure.

                              John
                              1958 Hardtop
                              #8452 TBird Registry
                              http://www.tbirdregistry.com/viewdat...tryNumber=8452


                              photo: http://www.squarebirds.org/users/joh...d_June2009.jpg
                              history:
                              http://www.squarebirds.org/users/johng/OCC.htm

                              Comment

                              Working...
                              X